Aparat dentar invizibil


Aparat dentar invizibil - Clarodent, Delia Tigoiu

Nu toate aparatele dentare se aplica pe suprafata externa a dintilor. Exista aparate dentare care se aplica pe interiorul dintilor si se numesc “aparate dentare linguale” sau aparate dentare invizibile. De cele mai multe ori adultii aleg sa nu poarte aparat dentar din cauza faptului ca acestea sunt vizibile. Dar, intrucat aparatele dentare linguale sunt aplicate pe suprafata interna a dintilor, nu veti sti niciodata daca o persoana poarta aparat dentar sau nu. 

 

Cand se poate folosi un aparat dentar invizibil sau lingual?

Daca dintii dumneavoastra nu sunt aliniati corespunzator, sunt inghesuiti sau dintii frontali sunt inclinati, astfel incat nu sunteti multumiti de zambetul dumneavoastra, un aparat dentar invizibil sau lingual poate fi solutia. Metoda consta in aplicarea bracket-urilor pe fata interna a dintilor, iar problema poate fi rezolvata in mod progresiv intr-un interval de 12-24 luni, in functie de severitatea anomaliei dento-maxilare care trebuie corectata.

 

Pretul unui aparat dentar lingual

Pretul unui aparat dentar lingual este mai ridicat decat al unui aparat dentar metalic traditional, dupa cum este usor de inteles. In general, costul unui aparat dentar lingual este cu aproximativ 1.500 – 2.000 Euro mai mare decat pretul unui aparat dentar metalic traditional. Unul dintre factorii cei mai importanti care influenteaza costul il reprezinta materialele folosite pentru realizarea aparatului dentar lingual. Bracket-urile metalice sunt produse intr-un numar mai mare si, de aceea, sunt mai putin costisitoare pentru medicul ortodont.

Aparatele dentare invizibile, avand un design revolutionar, constituie un exceptional pas inainte in tratamentul ortodontic si stau in spatele unora dintre cele mai frumoase zambete pe care le vedeti zilnic, dar pe care nu le-ati remarcat niciodata. Aceste aparate dentare invizibile sunt purtate de catre pacientii de toate varstele, cu stiluri de viata diferite, care – la fel ca si dumneavoastra – doresc sa aiba un zambet deosebit.

 

Avantajele unui aparat dentar lingual

Solutia cea mai buna din punct de vedere estetic si cosmetic pentru un tratament ortodontic de calitate superioara este de a alege un aparat dentar invizibil sau lingual. In locul aplicarii pe suprafata externa a dintilor, aceste bracket-uri linguale metalice sunt concepute pentru a se monta pe fata interna a dintilor, astfel incat raman invizibile atunci cand zambiti. Aceasta metoda reprezinta o alternativa cosmetica pentru cei care doresc corectarea dintilor, dar fara riscul ca zambetul sa devina inestetic datorita unor bracket-uri metalice. Pentru pacientii care doresc sa opteze pentru acest tip de tratament, Clarodent ofera 2 optiuni: sistemele WIN si Incognito

Pentru a sublinia inca o data beneficiile, avantajul evident consta in faptul ca un aparat dentar lingual este invizibil si nimeni nu va observa ca il purtati. Pe langa acest avantaj, nu exista un motiv medical imperativ sau clinic pentru a folosi un aparat dentar lingual in detrimentul unui aparat dentar metalic conventional.

 

Dezavantajele unui aparat dentar lingual

Nu va asteptati ca medicul dumneavoastra stomatolog sa aiba abilitatile necesare pentru a sti cum sa monteze un astfel de aparat dentar. Este necesar un training specializat pentru a dobandi capacitatea de a trata pacientii care aleg un aparat dentar lingual. Nici macar toti medicii ortodonti nu pot oferi aceasta optiune pentru pacientii lor. Aplicarea unui aparat dentar lingual poate cauza disconfort pacientului si poate fi o adevarata provocare pentru un medic nepregatit sa il monteze.

Bracket-urile care alcatuiesc un aparat dentar lingual sunt mai apropiate unele de altele intrucat diametrul intern al arcadei dentare este mai redus decat cel exterior. Aceasta face ca atat aplicarea aparatului, cat si ajustarile ulterioare sa fie mai dificile. Dupa aplicarea aparatului dentar lingual, limba poate fi mai iritata decat in cazul unui aparat dentar extern. In plus, pentru ca procesul este mai dificil si mai obositor, un medic ortodont solicita un pret semnificativ mai mare decat in cazul unui aparat dentar ceramic sau de safir (care este deja mai costisitor decat un aparat dentar metalic).

 

Alternativa estetica pentru un aparat dentar invizibil sau lingual

Daca pacientul doreste o optiune mai putin vizibila pentru un aparat dentar si mai putin costisitoare, atunci alegerea unui aparat dentar ceramic sau a unui aparat dentar transparent (tip safir) ofera o solutie estetica excelenta fata de un aparat dentar metalic si, in plus, este mai usor de aplicat si ajustat decat un aparat dentar lingual.

 

Vezi si:

Aparat dentar fix extern

Ortodontia pentru adulti