Aparate Dentare Mobile

 

Aparate dentare mobile

Aparatele dentare mobile, spre deosebire de aparatele dentare fixe, se folosesc pentru a mentine dintii in pozitia corecta si, in unele cazuri, pentru a influenta cresterea maxilarelor pentru a obtine modificari ale structurii faciale. In plus, se folosesc inainte sau in conjunctie cu aparatele fixe.

Aparatele mobile nu se folosesc pentru a trata toate problemele ortodontice. Este nevoie de pricepere si experienta pentru a recunoaste cazurile care vor raspunde pozitiv la aceste aparate. Varsta pacientului este, de asemenea, foarte importanta.

Aparate dentare mobile - Clarodent, Delia Tigoiu

Aparatul Twin Block este un aparat dentar mobil ce se foloseste cand pacientul nu poarta bracket-uri. 

Acesta este un dispozitiv realizat pentru purtare permanenta si cu ajutorul caruia se obtine o corectie functionala rapida a malocluziei dentare prin transmiterea fortelor ocluzale favorabile catre planurile ocluzale inclinate care acopera dintii posteriori. Fortele ocluzale sunt folosite ca si mecanism functional pentru a corecta anomalia dento-maxilara.

 

Headgear este un dispozitiv special mobilizabil care foloseste capul pacientului ca si ancoraj, ajutand la reducerea zambetului “gingival” si corectia “overbite”. Este util, de asemenea, pentru tratamentul pacientilor cu extractii si necesita inchiderea spatiilor.

Cel mai uzual tratament cu headgear se foloseste pentru a corecta discrepantele antero-posterioare. Headgear se ataseaza de aparatul dentar prin intermediul unor carlige sau printr-un arc facial. Se ancoreaza la nivelul crestetului capului sau a gatului prin intermediul unor benzi. Benzile elastice se folosesc pentru a aplica presiune asupra arcului facial sau a carligelor. Scopul sau este acela de a incetini sau a opri cresterea in exces a arcadei superioare, prevenind sau corectand overjet.

Alte forme de aparat headgear trateaza ocluziile inverse, in care arcada superioara nu este suficient pozitionata anterior. Este similar unei masti faciale, atasata de asemenea de un aparat dentar, si incurajeaza cresterea anterioara a arcadei superioare.

Headgear poate fi folosit pentru a face mai mult spatiu pentru dintii care urmeaza sa erupa. In aceasta situatie, aparatul headgear este atasast de molari prin intermediul tubusoarelor si benzilor, ajutand la pozitionarea posterioara a molarilor, favorizand retractia dintilor frontali.

 

Alte aparate dentare mobile

Medicul ortodont poate folosi si alte aparate dentare mobile pentru tratamentul anomaliilor dento-maxilare ale pacientilor sai: lip bumper, disjunctoare, bionator, aparat Herbst sau Wilson, twin block hibrid, aparate de contentie etc. Multi pacienti pot necesita o combinatie a acestora in orice moment al tratamentului.

Aparate dentare mobile - Clarodent, Delia TigoiuNumarul de ore pe zi pentru care trebuie purtat un aparat dentar mobil va fi prezentat de catre medicul ortodont in detaliu. Pentru ca tratamentul sa functioneze este important sa respectati aceste indicatii. Marea majoritate a aparatelor dentare mobile se poarta tot timpul sau aproape tot timpul. Prin respectarea indicatiilor primite, imbunatatirea pozitiei dintilor poate fi una excelenta. Aceasta nu inseamna, insa, ca nu va mai fi nevoie de purtarea unui aparat dentar fix.

In timpul purtarii aparatului dentar mobil, sunt necesare vizite periodice pentru ajustarea sa, la fel ca si in cazul aparatelor dentare fixe.

Aparatele dentare mobile sunt instrumente de precizie si necesita timp indelungat pentru a fi inlocuite. De aceea, trebuie sa stiti intotdeauna unde lasati aparatul. Daca nu este purtat, atunci trebuie sa fie pastrat in cutia de plastic primita cu ocazia sedintei de aplicare.

Aparatele dentare mobile trebuie curatate regulat. Indicatiile privind igienizareaacestuia va vor fi furnizate de catre echipa medicala.