Fatete Dentare Ceramice

 

Fatete dentare ceramice

Pentru a corecta sau imbunatati aspectul dintilor, se pot folosi fatete dentare ceramice (de portelan) care constituie un invelis aplicat peste suprafata vizibila a dintilor. Daca este vorba de inchiderea spatiilor, cresterea dimensiunii dintilor sau modificari de culoare, fatetele dentare ceramice constituie modalitatea cea mai conservatoare de a obtine o modificare dramatica a zambetului dumneavoastra.

Constituind adesea o alternativa pentru coroane, fatetele dentare sunt „piese” foarte subtiri din ceramica sau plastic lipite pe suprafata dintilor. Acestea pot constitui o solutie in cazul dintilor cu modificari severe de culoare, ciobiti, cu mici gauri sau defecte, cu forme anormale sau inghesuiti, ori pentru corectia unor spatii inegale sau nedorite.

Spre deosebire de coroane, fatetele dentare nu necesita indepartarea unui volum mare de substanta dentara. Este important sa intrebati medicul ce volum de substanta dentara va fi indepartat. In unele cazuri, poate fi necesara o slefuire extensiva, ceea ce poate creste riscul unei traume a dintelui. Fatetele dentare se realizeaza pe baza unei amprente pe care medicul o ia in cabinet. Ulterior, fatetele se cimenteaza pe dinte. Fatetele dentare nu se vor pata, constituind o solutie populara pentru multi pacienti care doresc un zambet perfect. Rezistente si durabile, fatetele dentare pot dura intre 10 si 15 ani, iar culorile pot fi alese astfel incat sa lumineze dintii inchisi la culoare, fara teama ca ele se vor modifica in timp.

 

Ce anume provoaca modificarea culorii dintilor?

Modificarile de culoare ale dintilor pot fi datorate unor pete, varstei sau actiunii unor agenti chimici. Unele dintre cele mai frecvente cauze ale modificarilor coloristice sunt: medicamentele, cafeaua, ceaiul si tigarile.  De asemenea, factorul genetic joaca un rol in stabilirea culorii dentare.

 

Cine este un candidat pentru fatete dentare ceramice?

Foarte adesea oamenii au dintii imperfecti, fie cu forme anormale, ciobiti, inghesuiti, cu mici denivelari ori cu dimensiuni inadecvate, ceea ce creaza un aspect inestetic. Pentru a corecta aceste aspecte, se pot utiliza fatete dentare ceramice ce pot fi o solutie pentru asemenea neregularitati si confera un zambet placut si de lunga durata. Acestea sunt aplicate peste dintii frontali pentru a modifica culoarea/forma dintilor.

 

Cum se aplica fatetele pe dinti?

Dintii sunt preparati minimal pentru fatete, permitand adaugarea ulterioara a acestora prin cimentare. Fatetele sunt subtiri precum lentilele de contact, necesitand in mod obisnuit o reducere dentara de 0.5mm –  1.0mm. Daca se doreste o schimbare drastica, poate fi necesara o slefuire de 1.0mm -2.0mm. Va fi realizata o matrice a dintilor ce va ajuta la modelarea ulterioara a fatelelor. Vor fi pozitionate fatetele temporare si purtate pana cand fatetele permanente vor fi gata. In timpul purtarii fatetelor temporare, consultati-va cu medicul dentist in legatura cu orice modificari sau schimbari pe care ati dori sa le faceti, in ceea ce priveste forma sau dimensiunea. Aceste schimbari se vor transmite in fatelele permanente, astfel incat o buna comunicare intre dumneavoastra si mediul dentist este foarte importanta in dobandirea noului zambet.

Medicul dentist va verifica adaptarea fatetelor pentru o imbinare perfecta si va studia nuanta/culoarea dorita. Culoarea nu poate fi modificata dupa ce fatetele au aderat la suprafata dintilor d-vs. Dintele este apoi curatat cu substante chimicale pentru a creste in rezistenta si aderenta. In momentul in care adezivul patrunde intre fateta si dinte, un fascicul de lumina va fi utilizat pentru a intari adezivul/cimentul.

 

Fatete dentare ceramice – proceduri de aplicare

Exista doua proceduri de aplicare a fatetelor dentare. Desi fiecare este eficienta, exista avantaje si dezavantaje pentru fiecare procedura in functie de obiectivele urmarite si angajamentului fata de acest proces. Optiunile disponibile trebuie discutate cu medicul dentist, iar acesta va face recomandarea potrivita pentru dumneavoastra.

 

Procedura fatete dentare compozite

Fatetele dentare compozite pot fi efectuate in cadrul unei singure vizite la medicul dentist. Procedura se realizeaza prin aplicarea unei rasini compozite direct pe suprafata dintelui.

 

Procedura fatete dentare ceramice

Fatetele ceramice se realizeaza dintr-un material foarte subtire, rezistent si fizionomic. De obicei, fatetele ceramice necesita doua vizite la medicul dentist si este necesara colaborarea cu un laborator dentar.

 

Cat costa fatetele dentare? 

Fatetele dentare costa intre 300 – 600 Euro per dinte si necesita doua vizite la medicul dentist la o saptamana sau doua distanta. Fatetele dentare din ceramica ofera o longevitate mai mare decat cele de compozit.

Fatetele dentare compozite costa semnificativ mai putin, intre 200 si 400 Lei, dar rezista in mod normal mai putin decat in cazul celor ceramice.
 

Fatete dentare ceramice Clarodent 2

 

Avantajele si dezavantajele fatetelor dentare

 

Avantaje: Fatetele dentare sunt des intalnite in crearea sau reconstructia unor zambete noi. Cu ajutorul unor fatete dentare ceramice, poti obtine zambetul visat intr-o perioada foarte scurta de timp. Fatetele dentare nu se modifica coloristic, astfel incat acestea sa devina o solutie bine cunoscuta in randul multor persoane care cauta un zambet perfect. Puternice si foarte durabile, fatetele dureaza intre 10 la 15 ani, si se pot realiza in culori care lumineaza dintii inchisi la culoare. Fatetele sunt realizate de obicei pe parcursul a doua programari de cate o ora si jumatate, si pot sa contribuie si la intarirea dintilor.

Nu exista costuri in plus de intretinere in afara unei vizite de verificare la medicul dentist, urmata de un periaj potrivit. Pacientl trebuie sa pasteze o igiena adecvata.

 

Dezavantaje: Este nevoie de o saptamana sau doua pentru a ajustare a fatetelor dintilor a caror culoare, marime, spatiere si forma a fost schimbata. Desi in majoritatea cazurilor foarte putin din suprafata dintelui este inlaturata, exista situatii cand trebuie indepartat un volum dentar mai mare, ceea ce poate creste riscul de trauma al dintilor. Volumul dentar ce urmeaza a fi indepartat trebuie discutata in prealabil cu medicul.

Se intampla ca dintii sa sufere de o sensibilitate minora dupa ce acestia au fost pregatiti pentru fatete, in timp purtarii fatetelor temporare. Unii pacienti pot avea anumite dificultati in vorbire, de obicei pronuntand sunete ca „s” sau „f”. Acest lucru poate fi corectat prin ajustari minore pe care medicul le poate face. Fatetele reprezinta reproduceri ale dintilor naturali, dar nu pot fi considerate substitute pentru dintii naturali. Este normal sa observati variatii subtile in culoare a fatetelor la o verificare atenta, ca si in cazul dintilor naturali. Poate fi necesara o perioada de adaptare, pana cand noul zambet se va simti natural.

Daca suferiti de bruxism, inclestarea sau macinarea dintilor, fatetele pot fi afectate, ciobite sau crapate. Va recomandam sa va adresati medicului dentist in legatura cu purtarea unei gutiere noaptea pentru protejarea zambetului dumneavoastra.

 

Cum selectati culoarea potrivita pentru fatete dentare ceramice?

In momentul in care luati in considerare fatetele dentare, o intrebare comuna se refera la cat de albe ar trebui sa fie acestea. Acestea trebuie sa se incadreze cat mai bine intre dintii naturali exitenti. In cazul in care luati in calcul sa faceti albire dentara pentru a obtine o nuanta mai deschisa a lucrarilor, trebuie sa stiti ca fatetele nu se vor modifica coloristic, in timp ce dintii naturali se mai pot inchide fata de nuantele obtinute initial. Din acest motiv, este necesara reluarea procedurii de albire. Medicul dentist va putea realiza fatetele dupa acea culoare. Dintii nu sunt desigur monocromatici, deci in mod tipic se foloseste mai mult de o culoare pentru crearea unui aspect foarte natural. Aceasta variatie de culori este critica in a evita dinti care pot arata fals sau artificial. Jocul intern de lumina pe porțelan in restaurare ajuta la crearea acestei vitalitati. Textura suprafetei este de asemenea foarte importanta, si ajuta la raspandirea reflectiilor de lumina si face coroana sau fateta sa arate mai natural.

Nu exista un sistem standard de masurare si determinare a culorii dentare. Cel mai cunoscut si mai folosit este, sistemul VITA. Cheia de culori a acestui sistem imparte culorile dentare in 4 nuante de baza:

  • A (rosu maroniu)
  • B (galben rosiatic)
  • C (gri)
  • D (gri rosiatic).

In grupa A exista 5 nivele de luminozitate. Grupele B, C si D au, fiecare, cate 4 nivele.

Nu toti dintii au aceeasi culoare naturala. Dintii frontali sunt mai deschisi (caninii mai inchisi decat incisivii, iar incisivii laterali mai deschisi decat incisivii centrali) decat dintii laterali (premolari si molari). Scopul nostru este de a obtine nivelul optim individual de “alb”, mentinand aspectul natural.

Cei mai multi dentisti va vor arata o cheie de culori (asemenea celei mentionate – Vita Shade Guide) din care dumneavoastra trebuie sa alegeti o nuanta. Retineti ca in cazul unui medic dentist cu specializare in cosmetica dentara, acesta reprezinta doar un punct de plecare. In determinarea culorii dintilor trebuie luate in considerare si alte aspecte, cum ar fi culoarea pielii, a ochilor, a parului, aspectul general si culoarea dintilor naturali restanti.