Ortodontia Pentru Copii

Tratamentul ortodontic la copii

 

Informatii despre tratamentul ortodontic la copii (pana la 12 ani).

 

Unii copii pot avea nevoie de o evaluare ortodontica inca de la varsta de 5 sau 6 ani. Chiar daca tratamentul este putin obisnuit la aceasta varsta, pot fi indicate cateva tratamente preventive. In jurul varstei de 7 ani, copii au o dentitie mixta, cu dinti de lapte (dentitia primara) si dinti definitivi (dentitia permanenta). Unele probleme ortodontice obisnuite ce pot fi observate la copii, au cauze genetice, fiind mostenite de la parinti. Copiii pot avea inghesuiri dentare, spatieri, dinti proeminenti sau chiar dinti supranumerari ori probleme de crestere ale maxilarelor.

 

Alte anomalii dento-maxilare (probleme ocluzale) sunt dobandite. Altfel spus, se dezvolta in timp. Acestea pot fi cauzate de suptul degetului, respiratia pe gura, boli dentare, deglutitia anormala, igiena deficitara, pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte, accidente sau alimentatia incorecta. Trauma si alte probleme medicale, precum defectele din nastere, pot contribui la dezvoltarea unor probleme ortodontice. Uneori, o malocluzie mostenita este complicata prin dobandirea unor alte probleme. Indiderent de cauza, medicul ortodont poate trata aceste probleme, in cele mai multe cazuri, cu succes.

Ortodontii sunt pregatiti sa observe probleme ascunse de crestere a maxilarelor si dintilor in eruptie, inca de la momentul in care dintii de lapte sunt inca prezenti. Avantajul descoperirii timpurii a unei afectiuni ortodontice consta in faptul ca anumite probleme sunt mai usor de tratat daca sunt identificate si tratate din timp. A astepta pana la eruptia tuturor dintilor definitivi ori pana la terminarea cresterii poate conduce la dificultati in corectarea anomaliilor. Din acest motiv, AAO (American Association of Orthodontists) recomanda efectuarea unei evaluari ortodontice pana la varsta de 7 ani. Chiar daca dintii copilului par drepti, poate exista o problema pe care doar medicul ortodont o poate identifica. Desigur, vizita la medicul ortodont poate arata ca ocluzia copilului dumneavoastra este corecta, ceea ce este grozav!

 

Chiar daca se identifica o problema, exista sanse ca medicul ortodont sa decida ca este posibil sa se astepte dezvoltarea copilului si sa se faca doar vizite regulate inainte de a decide interventia, intrucat dintii definitivi vor erupe si maxilarele se vor dezvolta. Exista un moment ideal de interventie pentru fiecare pacient ce necesita tratament, astfel incat sa se obtina cele mai bune rezultate. Medicul ortodont va decide cand este acest moment. Scopul medicului ortodont este de a oferi fiecarui pacient cel mai potrivit tratament, la momentul cel mai oportun.

In unele cazuri, medicul ortodont poate identifica o problema care necesita interventia timpurie. Tratamentele interceptive pot preveni probleme mai grave aparute prin dezvoltarea anomaliei, putand scurta timpul de tratament si facand tratamentul mai usor. Pentru acei pacienti care au nevoie de tratament timpuriu (interceptiv), interventia ofera ortodontului sansa de a:

 • ghida cresterea maxilarelor
 • reduce riscul de trauma al dintilor proeminenti (protruzivi)
 • corecta obiceiurile orale vicioase
 • imbunatati aspectul si increderea pacientului in sine
 • ghida dintii permanenti intr-o pozitie mai favorabila

Nu este intotdeauna usor pentru parinti sa-si dea seama daca copiii au o problema ortodontica. Iata cateva semne care pot indica necesitatea unei examinari ortodontice:

 • Pierderea timpurie sau intarziata a dintilor de lapte
 • Dificultati la masticatie sau in muscatura
 • Respiratia pe gura (orala)
 • Sugerea degetelor
 • Inghesuirea, pozitia anormala sau blocajele dintilor
 • Maxilarele care se misca or produc sunete
 • Muscarea obrazului sau a palatului
 • Contactul anormal al dintilor sau lipsa contactului
 • Maxilarele si dintii nu sunt proportionale cu restul fetei

Daca vreuna dintre aceste probleme este identificata de parinti, indiferent de varsta, este recomandat sa consultati un ortodont. Nu este nevoie sa asteptati pana la varsta de 7 ani pentru un consult ortodontic.

 

Intrebari frecvente despre tratamentul ortodontic la copii

 

Ce inseamna tratamentul ortodontic preventiv?

Tratamentul ortodontic preventiv are ca scop impiedicarea dezvoltarii unei anomalii dento-maxilare spre o forma grava. Scopul este de a oferi spatiu suficient dintilor care urmeaza sa erupa. Tratamentul poate necesita mentinerea spatiului pentru a pastra spatiul rezultat prin pierderea prematura a dintilor temporari (de lapte) sau prin extractia dintilor ce nu cad de la sine, facilitand astfel eruptia dintilor definitivi.

 

Ce inseamna tratamentul interceptiv?

TratamentTratamentul ortodontic la copiiul ortodontic interceptiv se realizeaza pentru probleme care, lasate netratate, pot conduce in timp la dezvoltarea unor probleme dentare mai serioase. Scopul este acela de a reduce severitatea unei probleme cu caracter evolutiv si sa se elimine cauza. Astfel se reduce durata tratamentului ortodontic ulterior. Exemple ale acestor tratamente ortodontice sunt: corectia obiceiului de sugere a degetului, ghidarea dintilor in pozitia dorita prin adaptari dentare, obtinerea sau mentinerea spatiului necesar dintilor definitivi. Tratamentul ortodontic interceptiv poate avea loc atunci cand pacientii prezinta dentitie de lapte sau mixta (dinti de lapte si definitivi). Un pacient poate necesita mai multe faze de tratament ortodontic interceptiv.Ce reprezinta tratamentul ortodontic complet?

 

Ce reprezinta tratamentul ortodontic complet?

Tratamentul ortodontic complex se realizeaza pentru probleme care implica alinierea dintilor, functia maxilarelor si modul in care vin in contact dintii superiori si inferiori. Scopul tratamentului ortodontic complet este acela de a corecta problemele indentificate si sa restabileasca ocluzia (muscatura) in mod optim. Tratamentul poate incepe inca din momentul in care pacientii au numai dintii temporari, cand dentitia este mixta sau atunci cand dintii permanenti sunt deja erupti.

Ingrijirea ortodontica poate fi coordonata cu alte tipuri de tratamente dentare care pot include interventii de chirurgie orala (extractii sau operatii), parodontologie (asupra gingiilor si osului de suport) sau restaurative (obturatii, coroane, punti, implanturi). Odata cu terminarea tratamentului ortodontic complet, pacientii trebuie sa poarte retainere pentru a mentine dintii in noua lor pozitie.

 

Ce este un mentinator de spatiu?

Molarii temporari (cunoscuti ca si „masele de lapte”), mentin spatiul necesar eruptiei unor dinti permanenti ce vor erupe in viitor. Cand un molar de lapte este pierdut, se aplica un aparat ortodontic ce are rolul de a pastra acest spatiu pana la aparitia dintilor permanenti.

 

De ce este necesar ca dintii de lapte sa fie extrasi?

Extractia dintilor de lapte poate fi necesara pentru a permite dintilor definitivi sa erupa la timpul lor, intr-o pozitie cat mai corecta. Daca dintii sunt foarte inghesuiti, este posibil ca unii dinti permanenti neerupti (cel mai adesea caninul) vor ramane inclusi (dintii ar trebui sa apara pe arcada, insa acest lucru nu este posibil) sau vor erupe intr-o pozitie incorecta. Pentru a permite dintilor cu inghesuiri severe sa erupa intr-o pozitie cat mai corecta, este posibil sa se recurga la extractii secventiale ale dintilor de lapte sau permanenti (in general primii premolari), ceea ce va imbunatati radical situatia inghesuirii. Aceste extractii secventiale, numite „extractii seriate”, sunt urmate in mod uzual de un tratament ortodontic complex, ulterior eruptiei dintilor definitivi.

Dupa eruptia dintilor definitivi, poate fi necesara extractia anumitor dinti, in scopul corectarii inghesuirii dentare sau crearii de spatiu pentru corectarea unor probleme de ocluzie. Extractiile indicate pe timpul tratamentului ortodontic vor contribui la obtinerea functiilor corecte si a unui aspect placut.

 

Cum poate afecta cresterea copilului tratamentul ortodontic?

Tratamentul ortodontic si cresterea copilului se pot completa reciproc. O problema ortodontica uzuala este protruzia dintilor superiori (dintii „iesiti in afara”). Deseori, aceasta problema se datoreaza faptului ca mandibula este mai scurta decat maxilarul. Dintii superiori pot constitui cauza principala a protruziei. Atunci cand maxilarele sunt in crestere, aparatele ortodontice pot aduce beneficii in reducerea discrepantelor. O discrepanta severa in cresterea maxilarelor poate necesita tratament ortodontic si chirurgie corectiva, chiar daca acest lucru este destul de rar.

 

Ce tipuri de aparate se folsesc, in mod uzual, pentru a reduce severitatea problemelor legate de cresterea maxilarelor?

Uneori este necesara aplicarea unui aparat ortodontic pentru realizarea unui proces de ortopedie dento-faciala (ghidarea cresterii fetei si maxilarelor) care sa corecteze problemele de crestere maxilara. Decizia asupra momentului aplicarii si tipului de aparat este individualizata, in functie de problema fiecarui pacient in parte. Unele dintre cele mai uzuale aparate ortodontice sunt:

 • Headgear: Acest aparat aplica presiune asupra dintilor superiori si mandibulei pentru a ghida directia de crestere a maxilarului si eruptia dentara. Headgear poate fi indepartat de pacient si se poarta, in mod obisnuit, intre 10-12 ore pe zi.
 • Aparate dentare functionale fixe: Aparatul este aplicat (cimentat) pe dintii superiori si inferiori si nu poate fi indepartat de pacient. Prin mentinerea pozitiei anterioare a mandibulei, reduce protruzia dintilor pe masura ce pacientul creste si ajuta la alinierea dintilor. Aparatul poate contribui la corectarea protruziei severe a dintilor superiori.
 • Aparate dentare functionale mobile: Acestea mentin mandibula intr-o pozitie anterioara si ghideaza eruptia dintilor intr-o ocluzie mai favorabila, permitand maxilarului si mandibulei sa creasca proportional, unul fata de altul. Colaborarea pacientului in purtarea acestor aparate este esentiala pentru obtinerea unei imbunatatiri semnificative; aparatul nu poate „lucra” daca pacientul nu il poarta.
 • Aparate dentare pentru expansiunea palatala: Maxilarul poate fi prea ingust pentru ca dintii superiori sa vina in ocluzie cu dintii inferiori (ocluzie inversa). Cand acest lucru se intampla, este necesara aplicarea unui dispozitiv care sa realizeze expansiunea palatala, fiind fixat pe ultimii dinti superiori. In cazul unor pacienti, expansiunea poate preveni extractia unor dinti permanenti.
Tratamentul ortodontic la copii
Poate copilul meu sa faca sport atata cat timp poarta aparat?
Da. Purtarea unei gutiere pentru sport este recomandata atata timp cat se practica ciclismul, schi-ul, patinajul sau sporturi de contact, indiferent daca sunt sporturi organizate sau nu. Ortodontul dumneavoastra poate recomanda purtarea unei astfel de gutiere.
 
Vor impiedica bracket-urile cantatul la instrumente?Cantatul la instrumente de suflat, ca trompeta, va necesita adaptarea la aparat. Cu timpul, dupa perioada de adaptare, bracket-urile nu vor interfera cu cantatul.

 

De ce dureaza, uneori, tratamentul ortodontic mai mult decat era anticipat?

Estimarea duratei de tratament este doar o estimare. Pacientii cresc in mod diferit si raspund in mod individual la tratamentul ortodontic. Ortodontul urmareste anumite scopuri si va continua tratamentul pana cand rezultatele sunt atinse. Cooperarea pacientului este, totusi, singurul mod in care termenul de finalizare a tratamentului este realizabil. Pacientii care coopereaza, purtand elasticele, headgear sau alte aparate, ori avand grija sa nu deterioreze aparatele, vor reusi sa finalizeze tratamentul la timp si cu rezultate excelente.

 

Ce inseamna cooperarea pacientului si cat de importanta este pe timpul tratamentului ortodontic?

Cooperarea cu pacientul nu inseamna doar ca pacientul urmeaza instructiunile medicului si respecta igiena si instructiunile legate de dieta, dar este si un partener activ in tratamentul ortodontic.

Pentru a duce la bun sfarsit tratamentul, pacientul trebuie sa curete dintii cu grija, sa poarte elasticele, headgear sau alte aparate indicate de ortodont, sa evite alimentele care pot deteriora aparatele si sa se prezinte la control, confrom programarii. Deteriorarea aparatelor poate conduce al prelungirea planului de tratament si pot produce efecte nedorite asupra rezultatelor tratamentului. Dintii si maxilarele vor urma directia de depasare dorita doar daca pacientul poarta in mod constant dispozitivele indicate de medicul ortodont. Pacientii care se preocupa de tratamentul lor, vor avea bucuria sa vada ca aspectul lor se imbunatateste.

Pentru a mentine dintii si gingiile sanatoase pe timpul tratamentului, vizitele la medicul stomatolog trebuie sa continue pe tot timpul tratamentului ortodontic.

 

Mi-am dus recent copilul la un control ortodontic. Medicul mi-a recomandat tratamentul. Este cazul sa cer o a doua opinie?

Trebuie sa discutati tratamentul recomandat cu medicul dumneavoastra stomatolog. Daca doriti o a doua opinie, puteti sa o faceti. Este posibil sa fi primit deja mai multe recomandari de la medicul stomatolog, de la prieteni sau de la familie. Alegerea unui medic ortodont specialist este recomandata, deoarece acestia sunt pregatiti sa ofere tratament ortodontic specializat. Medicii fara specializare nu sunt calificati sa realizeze astfel de tratamente. Trebuie sa aveti incredere in medicul ortodont si echipa sa, precum si in faptul ca tratamentul va fi de cea mai inalta calitate.

 

Ce inseamna tratamentul in doua faze?

Tratamentul in doua faze inseamna ca acesta este dus la indeplinire in doua etape. Prima consta in faza de interceptie ortodontica (vezi mai sus), iar a doua va fi constituita din tratamentul ortodontic complex (vezi mai sus).

 

Unii dintre prietenii copilului meu au inceput deja tratamentul, dar medicul ortodont spune ca noi trebuie sa mai asteptam. De ce exista aceasta diferenta?

Fiecare plan de tratament este individualizat pentru copil si problema sa specifica. In unele cazuri, copii se maturizeaza prematur (exemplu: dintii permanenti erup devreme), iar in unele cazuri se indica tratamentul pentru a preveni probleme mai severe. Ortodontul dumneavoastra este persoana care decide planul optim de tratament. Daca aveti intrebari, ar fi indicat sa discutati cu medicul dumneavoastra ortodont.

 

Exista medici ortodonti certificati?

Da, medicii ortodonti au efectuat programul de specializare in ortodontie si au primit certificarea necesara. Unii au continuat specializarea prin cursuri efectuate in tara si in strainatate.

 

Copilul meu este alergic la nichel. Copilul poate face tratamentul ortodontic?

Da, exista aparate fara nichel.  Spuneti medicului ortodont problema dumneavoastra.

 

Ce optiuni de plata sunt in privinta costului tratamentului ortodontic?

Costurile tratamentului ortodontic si optiunile de plata trebuie discutate cu medicul ortodont. Acesta va oferi informatiile legate de costuri, precum si alte optiuni de plata disponibile.